6.6.11

memang aku cemburu

salam semua. dulu aku ni celik it masa umo 14 tahun tau. masa tu baru lah merasa nak pegang pc yang besar nya gedabak tu. "oh macam ni rupa komputer". masa tu jugak baru lah nak merasa pegang hengpongg 'butterfly' tu semua. hengpongg pertama aku tu. tak memasal jer henpongg tu dah kena jual. tak guna kau Pit jual hengpongg aku.

zaman aku kecik dulu, tak ada nya aku nak merasa bajet bajet orang celik IT. tak da nya nak main game guna pc. main psp. main segala natang game tu semua. aku pakai benda berunsurkan traditional jer. konda kondi lah. rondes lah. galah panjang lah dan sebagai nya.

tak macam bebudak sekarang. advanced nak mamp! semua ada. kecik kecik tau dah bukak internet sebagai. lepas tu ada facebook. hek eleh panas jer gua tengok budak umur lapan tahun tu online lama lama duk berfacebook. lepas tu si adik umo tiga tahun merengek pulak nak tengok youtube. nak tengok cita karton kata nya. peh dulu gua tengok Dragon Ball, Sailorrmoon, Otoromen dekat tv jer tau. mane ade youtube tuu semau. hmm bebudak zaman sekarang. kemain.

yang gua panas membara bara bara bara macam arang kan. adik gua lah. bikin hal lah. dia ada leptop sendiri. panas jer gua dengan ibu tau. boleh pulak dia belikan adik gua tu leptop Acer yang macam ni ha. macam ni lah. arghhh


semesti gua marah. gua jeles semua tu. mana boleh dia ada leptop seawal umur 11 tahun. mana boleh. mana boleh. dia muda lagi. tahun depan nak UPSR dah. gua ada leptop masa umur 19 tahun tau. dia ada leptop umur 11 tahun. sentap hati gua tau. manja betul. tampar elok nya. HAHA.

ibu boleh pulak kata "nanti jaa ajar lah Ayie guna leptop tu. tidur sini semalam dua ajar adik tu" gua macam. hek eleh ingat gua cikgu komputer ke? ahhh tak adil nyaaaaaaaaaaaa. gua ingat nak bawak rotan masa ajar dia nanti. dia salah tekan sikit gua nak sebat bontot dia bagi birat. baru hilang sakit hati gua ni. exam dia menurun nanti. dengan leptop leptop tu aku hancurkan depan muka dia. HAHAHAHA. memang gua garang pun.

tapi sebagai seorang yang berfikiran terbuka, aku kena menerima hakikat yang bebudak sekarang dah tau everything. arus kemodenan ke IT an. dan segala galanya. tapi sebagai seorang kakak yang mahukan terbaik untuk seorang adik, aku sangat tak setuju bila ibu belikan dia leptop sebab dia nak UPSR. nanti dekat situ jer dia melekat. gua jauh dengan dia. tak dapat kawal dia. nak main leptop internet. aku boleh bagi pinjam aku punya kott. tak payah beli. membazir ! baik bagi aku beli kereta. grrr bengang aku!

okay bai :)

16 comments:

NURUL AINI NORAZMAN said...

BETOL2!! sepupu aini darjah 5 nak carik mklumat pasal Tun Mahathir pon pakai lappy je skunk,.ceett!! dulu aini buat sampai kene punggah surat khabar aw semata2 nak carik gmbr Tun,.hahahah

HonEyBuNNy said...

budak2 la ni memang advance sungguh...xmacam kita dulu kan...

zaman semakin berubah.ehheh

noraliza said...

hahahah..ok ar zaw guna henggpongg butterfly tuu umo 14 taon..akak dpt pakai hengpoongg mase umo 17 taon tau..kui3

auny aizie said...

aku smpi skang takde laptop dgn hengpong. sedih aku ni. dah la aku dah doploh tahung .


kesian aku kan

auny aizie said...
This comment has been removed by the author.
azalia hjsalleh said...

tahu x pe. dak2 zaman skrg kecik2 dh ada fb. x leh bla lew

part laptop tuh na sokong seratus peratus !!

kami bangkang huk3

ainfarahin said...

ini tidak adil!!!!
budak-budak sekarang jgn nye di bagi sume bende alah tu...
kang laen nye dyewang but...
haish.....

Anati Soki said...

kahahaha
sama la
adik aku form1 baik punya demand nk latop
demmmm
mak aku suh ajaq dia
update virus jadah
no way la aku nk ajaq
biaq virus hentam latop dia
muahahah
biaq lingkup
gila kakak kejam

izz zara said...

part dpt laptop before upsr ni, kalau adik sndiri pun xstuju... kalau pc gedabak kt rumah ni pun dia xnk lepas, bg laptop, mmg xtawla nk ckp apa. budak2 skrg ni... advance btul la

eclipsesweet said...

zaman daa berubah.... budak2 skg mmg terlebih advance dah.... huhu..

NICK IRFAN said...

wah! umor 11 thn dah ada laptop sy ada laptop sndiri pun msa habis SPM.. hehe

iKhRam said...

takkan jeles kot..??? hahaha.. dulu zaman kita dah boleh makan kfc segala bagai..
zaman atuk nenek moyang kita dulu.. usahkan ayam goreng.. pucuk ubi pun tak tentu dapat nak buat makan malam.. hahaha

selamat beramal.. hahaha

Botak said...

rezeki masing², takyah sakit hati nyer., lagi pon laptop je kot., hahaha..

padle said...

emo nampaknye...zaman skang memg budak kcik kne tau pasal IT kot..tapi bile adik ko yg br nk UPSR da dpt lappy,memg aku sangat jelez..aku dapat pakai lappy pon taim masuk U kot..

Tauke Budu said...

tu lah budak sekarang..kita besar macam ni baru reti dunia it ni..diorang kecik2 dah tahu semua dah...

dalila aimy said...

hahah ! betoi2...sama la ngan saya pown...diorg mentah2 dah dapat kita tua2 baru nak dpt..mmg xadil :)