8.11.11

hari raya aidiladha aku di perantauan


assalamualaikum semua. raya aku di perantauan. bajet macam seberang laut je kan? padahal? tak kesah lah nak cakap apa pun, kalau dah nama nya hari raya, lepas tu dengar takbir dengan tak pulang beraya dekat kampung, sapa yang tak menangis yer dak?

aku jujur menitik lah air mata aku masa sembahyang raya dekat surau depan Kolej Kediaman hari tu. HAHAHA. sebak baq ang. teringat family. tapi takpa. demi Final Exam aku gagahkan jugak.

okaylah membebel banyak pun tara guna. kali ni entry penuh dengan gambar yang akan menceritakan "HARI RAYA ZAZAW DAN KAWAN KAWAN DI PERANTAUAN" benda ni lah nanti akan di abdikan sebagai kenangan yang sangat sangat terindah.


bershopping BBQ dengan hakim, jani, auni dan aku. hakim dengan jani menonong ke tempat ayam. nak ngecop ayam kaatanyaa. lepas tu masa tengah pilih pilih bawang sambil bergaduh manja dengan auni, ada pakcik tu sound tepek baik punya "nak kalau beli bawang ambil yang ni, kalau masak bau pun sedap" okay nampak dah dekat sini kite orang dua failed bab bawang.


hari memantai orang lain bertungkus lemus memasak segala rendang ketupat, aku pulak bertungkus lemus masak bubur yang sedap nak mampus. alamak terpuji diri sendiri pulak. kahkahkah


santapan perut 15 orang manusia masa malam raya iaitu behoon Singapore. dapat dekat NekPah dia panggil behoon pemalas sebab warna putih. heh


terima kasih apy sebab basuhkan ayam ni. gua cakap sama lu orang, Jani perap ayam BBQ ni, YaALLAH sedap nak mampos!


power tak power lah ena hidup api guna kipas cap Pensonic. terima kasih Pensonic, kerana cap mu kami dapat berBBQ. kahkahkah


mata aku sepet sebab tak berengang dengan arang dan asap. sebijik muka aku macam anak keling yang bergaduh dengan aku masa jaman sekolah dulu. hitam.


asap ni lah makan dia. lima hari lima malam aku rendam baju aku dengan Downy sebab nak bagi bau asap hilang. eh?


Aina dan Pijan.


hasil titik peluh aku bercinta dengan api dan asap maka terjadilah ayam BBQ ni. sesedap rasa di tambah dengan peluh yang menitik. uwekkkkk.


den koba kek ekau sumo. sosej ni lah bondo portamo yang abih dulu. sodap.


Jijol mengipas sehingga ke sosej terakhir. ahak ahak.


lepas BBQ, study sepam dua. asalkan nak exam jer, Study Carrel aku mesti akan jadi sesemak ini.


mak Jijol sangat baik hati sebab bagi ketupat dengan kuah dal. kuah dal terbaik dari Melaka. mamak Subaidah pun kalah. kehkehkeh. sayang emak Jijol #tibatiba


tengah sayu sayu makan bertemankan takbir raya dan air tea lipton, Jijol ajak pergi rumah dia. Konvoi baq ang. 4 kereta satu motor.


lagi sekali muka aku macam anak paria. kita kena salahkan lighting. sekian. eh hai hakim. eh abang K-Pop lah. buahahaha


sampai dah rumah Jijol. left : aina, sheila, ena dan b.


rumah Man pulak. rumah Man cantik sebab ada effect kayu kayan dengan air terjun.
left : apy, safee sali dan pijan. sumpah muka kau pijan bajet macam orang alim gila dengan songkok putih tu. padahal.


sedap nya makan makan makan sampai aku nak muntah. left : hakim, ilyas, jani, jijol


jadual exam aku. then lepas balik rumah Man. 15 orang ni tadi pergi karok dua jam lepas tension lah sangat kan?????


then 5.30 berpisah masuk bilik hostel memasing dan sambung study subject atas ni.

(credit : auni facebook)

last but not least. Salam Aidiladha dari Perantauan. Daripada pelajar Semester Lima Diploma in Islamic Banking and Finance, Kolej Profesional Mara Bandar Melaka.

okay bai :)



13 comments:

Aweyn said...

ada manisnya kan sambut raya dgn kwn2? :)

azalia hjsalleh said...

meriah jugak raya perantaun awak tuh ;)

KizZ said...

Wah..nampak sangat meriah dan seronok lah even di perantauan...takpe,skali skali je kan?

syakey said...

ni perantauan tgk macam tak sedih ja :P

tulisan cantikk kot. mcm type ja XD

iKhRam said...

amboi.. meriahnye rberaya di perantauan..

mesti tak rasa nak balik kan? hahaha

iKhRam said...

amboi.. meriahnye rberaya di perantauan..

mesti tak rasa nak balik kan? hahaha

Munnafendy said...

heee...syok gak sekali skala beraya ngan kekawan ni.siap buat bbq lagik! sedapnyeeee =)

Suhami Ahmad said...

aiyooo rindunya atok saat belajar dolu2...nikmati jaman ni sepuas2 nyo....

budak penjara said...

ok lg sbb masih raya kt mesia..aku dlu tym study obesi 3 tahun x balik beraya di mesia..hehe

Myra Arshad (: said...

peehh. aku tak pernah lagi wei rasa beraya jauh dari family. huhu. neway, selamat hari raya zaw ! :)

p/s : ada tag for you. hehe

Cikgu Fikri said...

wah..
cam meriah jerk..
aku x boleh blah tgk kau guna kipas meja masa adegan bakar2 tu..
uhhuhuh :)

noraliza said...

meriah gak raya ngan kekwan..gud luck zaw!


zaw nye header comey ar :)

Juliet_iRa~" said...

wah nmpk meriah...

msti ngah exam kan..

good luck!!!